چرا نیاز به مشاوره ازدواج داریم؟
تعریف
مشاورهٔ پیش از ازدواج یا مشاوره ازدواج، بخشی از زوجدرمانی به شمار میآید. هدف اصلی مشاوره قبل از ازدواج گرفتن پاسخ مثبت یا منفی از روانشناس برای ازدواج نیست. هدف اصلی مشاوره پیش از ازدواج، راهنمایی و کمک به مراجعان برای انتخاب همسر مناسب است. روانشناس در مشاوره تلاش میکند تا بینش افراد نسبت به خودشان، طرف مقابل، وظایف و مسئولیتهای زندگی مشترک عمیقتر و آگاهانهتر شود. جلسه مشاوره پیش از ازدواج معمولاً به صورت زوج برگزار میشود. پس در این جلسه حضور مرد و زن در کنار هم یک نیاز است. اما اگر یکی از طرفین برای حضور مشکل داشته باشد میتوانیم این جلسات را به صورت فردی برگزار کنیم.
چرا مشاور ازدواج؟
با وجود اینکه برخی از زوجین مشاوره پیش از ازدواج را جدی نمیگیرند، انجام مشاوره قبل از ازدواج یک نیاز اساسی است. هنگامی که طرفین هدفی به نام ازدواج را به عنوان هدف مشترک در نظر میگیرند باید به شناخت بیشتری از هم برسند. در این شرایط نیاز است صبور باشند و منطق را در کنار عشق در نظر بگیرند. در این شرایط میتوانند نزد یک روانشناس بروند و مشاورهٔ ازدواج بگیرند. تا با شناخت از باورها، سلیقهها، خواستهها، تفاوتها و … بتوانند فردی را که برای ازدواج انتخاب کردهاند بهتر بشناسند. زوجین با آرزوی خوشبختی با هم ازدواج میکنند. پس کمک گرفتن از یک متخصص میتواند راهکار خوبی برای شناخت همسر و ارزیابی میزان موفقیت ازدواج باشد.
مشاورهٔ ازدواج به دامنهٔ گستردهای از افراد با ویژگیها و مشکلات گوناگون کمک میکند. زوجین میتوانند با هدف بهبود رابطه و رسیدن به درک متقابل پیش روانشناس بروند. از سوی دیگر برخی افراد با هم دچار کشمکش هستند و دربارهٔ آیندهٔ زندگی مشترکشان دچار شک و تردید میشوند. در این شرایط مشاورهٔ پیش از ازدواج بسیار مهم و سازنده است.
مشاور ازدواج در چه مواردی کمک می کند؟
در مشاوره ازدواج، روانشناس به دنبال دستیابی به اهداف زیر است:
- بررسی آمادگی طرفین برای ازدواج
- سنجش و ارزیابی سلامت روان زوجین
- بررسی تفاوتها و ویژگیهای مشترک طرفین و خانوادههایشان
- ارزیابی میزان شناخت افراد از وظایف و حقوق نقش به عنوان همسر
- بررسی میزان آشنایی زوجین با مهارتهای زندگی و روابط میانفردی
- کمک به تصمیمگیری در خصوص ازدواج
- آموزش مهارتهای زندگی
برخی از مشکلاتی که در صورت بروز آن حتما باید مشاوره قبل از ازدواج گرفت:
- مشکلات عاطفی و روابط میانفردی
- زناشویی و نگرشها در این زمینه
- خشم و پرخاشگری
- خیانت
- بدبینی
- سلطهگری
- اعتیاد و سوء مصرف مواد
- دخالت نادرست خانوادهها
- اختلالات روانشناختی
هزینه مشاور ازدواج
در مشاورهٔ ازدواج تعداد جلسات دقیق و روشن نیست. به طور معمول جلسات مشاوره قبل از ازدواج بین ۳ تا ۱۰ جلسه متغیر است. تعداد جلسات به ویژگیهای شخصیتی زوجین، مشکلات آنها و میزان شناختی که از هم دارند بستگی دارد. بر همین اساس تعداد جلسات میتواند کمتر یا بیشتر شود.